Om hur han kom på tanken till den första boken som Pequod Press gav ut av honom, Enskilda nöjen – 61 korta prosatexter om människor ur alla åldrar, kön och världsdelar som masturberar – har Harry Mathews sagt: ”Jag hade precis kommit tillbaka från Europa, och jag hade jetlag. Jag vaknade vid fyra på morgonen och de första sex texterna dikterades åt mig av en ängel.” Och om den senaste Pequod gav ut – Mitt liv i CIA – har han sagt: ”Allt är sant och allt är falskt, som vilken bok som helst.” Om den mellersta boken Pequod gav ut – Lantlig kokkonst från centrala Frankrike: rostad urbenad rullad fylld lammbog (farce double) – har han sagt: ”Hur skulle det vara att skriva ett recept som använde varje ingrediens och teknik över huvud taget känd av europeiska kockar, sånär som på socker och bakning.” Harry Mathews bäste vän i Frankrike, Georges Perec, som själv bland mycket annat skrivit en tjock roman utan att använda bokstaven e, anklagade Mathews för att följa regler från en annan planet.

Harry Mathews publicerade ett trettiotal titlar: poesi, noveller, romaner, essäer. Han gjorde en ovärderlig katalogisk insats genom verket The Oulipo Compendium. Han var den ende amerikanen i Oulipo. En stor del av sitt liv bosatt i Frankrike. Född 1930 på Manhattan, New York och död 25 januari 2017 i Key West, Florida.